Addison Hastalığı Nedenleri Nedir?

Her yüz bin kişiden bir kişide görülen addison hastalığı nedenleri nedir? Böbrek üstü bezleri endokrin sistemin bir parçasıdır. Adrenal bezler herhangi bir sebepten dolayı zarar gördüğü zaman yeteri kadar hormon üretimi olmaz. Böbrek üstü bezlerinden yeteri kadar kortizol ve aldosteron üretilmezse addison hastalığı oluşur. Vücut dengesinin sağlanması ve kişinin kendini iyi hissetmesi için bu bezler çok önemlidir.

Addison Hastalığı Nedir?

Addison hastalığı çok bilinen bir hastalık değildir. Kortizol adrenal bezlerden stres anında salınan bir hormondur. Vücudun stres yönetiminde rol alır. Ayrıca karbonhidrat ve yağ metabolizmasından sorumludur. Aldosteron ise vücudun elektrolit dengesinden sorumludur. Hastalık bir çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Böbrek üstü bezlerinin enfeksiyonu sonucunda gelişebildiği gibi otoimmün olarak da gelişebilir. Hasatlık çok yavaş ilerlediği için teşhis edilmesi gecikebilir. Hormon üretimi az olduğu için su ve tuz dengesi alt üst olur. Hasta Çok su kaybederek hayatı riske girebilir.

Addison Hastalığı Belirtileri

Hastalık belirli bir bölgede semptom göstermediği için teşhis salınan hormonlara bakılarak konur.

  • Yorgunluk
  • Sinirlilik
  • Kilo kaybı
  • Hipoglisemi
  • Depresyon

Yemekleri çok tuzlu tüketmeye başlama gibi bir çok belirti kendini gösterir. Vücudun elektrolit dengesi bozulduğu için hasta mineral ve su kaybeder. Doktor hastanın şikayetleri doğrultusunda bazı kan tahlilleri ve görüntülüme tetkikleri ister. Yapılan tahliller doğrultusunda teşhis konur.

Addison Hastalığı Nedenleri Nedir?
Addison Hastalığı Nedenleri Nedir?

Addison Hastalığı Ne Demektir?

Vücut için gerekli olan bu hormonlar eksik salındığı zaman vücut dengesi bozulur. Halsizlik bu hastalıkta çok sık görülen bir belirtidir. Hastalar halsizliği önlemek için çay ve kahve içimine başvurur. Ancak bu yöntem çok tehlikeli olup çalışmayan adrenal bezlerin daha çok uyarılmasına neden olur. Hastanın diyeti mutlaka ayarlanmalı ve stresten uzak kalması sağlanmalıdır. Vücudun şeker dengesi bozulduğu için hastanın diyetinde şeker olmamalıdır.

Addison Hastalığı Nasıl Olur?

Böbrek üstü bezleri hayati öneme sahip bezlerdir. Aslında bir erkeklik hormonu olan androjen böbrek üstü bezlerinden salınır. Bu hormon hem erkek hem kadınlarda da salınır. Bu hormon libidoyu ve kas kütlesi gelişimini sağlar. Addison hastalığı tedavi edilmezse addison krizi oluşabilir. Kan şeker düzeyi düşer ve potasyum seviyesi yükselir. Kusma atakları gelişebilir. Hastalık tedavisi olan bir hastalıktır. Hastaya eksik olan hormonlar verilerek tedavi düzenlenir. Ayrıca hastanın yaşam kalitesi arttırılmalı ve stresten uzak bir yaşam sağlanmalıdır. Hasta düzenli aralıklarla endokrin kontrollerini yaptırmalıdır. Bazı hastalar yanlarında enjeksiyon kiti taşımak zorunda kalabilir. Acil durumlar için bu kitler hayati öneme sahiptir.

 

Bu gönderiyi değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et Mesajları Oku