Aviyonik Mühendisi Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?
Aviyonik mühendisi nasıl olunur? Ne iş yapar? İş imkanları ve hangi bölüm mezunları bu işi yapabilir? Aviyonik mühendisi 2021 maaşları ne kadar? Aviyonik mühendisi olmak isteyenler için tam rehber niteliğinde olan yazımızın detaylarını konunun devamında bulabilirsiniz.
Değişik bir mühendislik dalı olan aviyonik mühendisliğinin ne olduğu, ne işlerle uğraştığı, nasıl olunması gerektiği, olma şartları, maaşlarını ne kadar olduğu ve iş imkânları ile ilgili bilgilerin tamamını ve çok daha fazlasına bu makalede erişim sağlanabilir. Aviyonik mühendisliğinin tam olarak ne olduğunun tanımının yapılması ve özlük hakları ile ilgili bütün hususlara tek tek bu makalede değineceğiz.
İçerik Tablosu
Aviyonik Mühendisi Nedir?
Genel itibariyle aviyonik, havacılık elektroniği manasına gelmektedir. Uzay araçları, füzeler, uçak ile uydu gibi hava araçlarının bütün elektronik sistemlerini kapsamaktadır. Haberleşme sistemleri ile navigasyon görev ve kontrol panelleri, göstergeler ile sensörlerin her biri aviyonik sistemin bir parçasını meydana getirir. Aviyonik mühendisliği, hava araçlarının elektronik sistemleri açısından gerekli olan bütün ekipmanları tespit eden, yazılımını, sistemleri ile donanımını tasarlayan ve geliştiren mühendislik dalıdır.
Geleceğin meslekleri arasında bulunan aviyonik mühendisliği ile ilgili özelliklede hava araçlarının elektronik sistemlerinin gelişim göstermesi, kodlaması, araçların hareket ve sensörlerin çok iyi bir şekilde analiz edilmesi süreçlerinin ele alındığı bir meslek dalıdır.
Aviyonik Mühendisi Ne İş Yapar?
Esasında haberleşme, gösterge ile bilgi kontrol sistemlerinde görevli olan aviyonik mühendisleri, faaliyet göstermiş oldukları hava aracı özelliklerine göre bütün elektrik ve elektronik alt sistemlerinde rol alır. Buna ek bir şekilde aviyonik mühendislerinin görevleri arasında;
- Analiz-test aşamalarında kullanım ile durum tanımlamasını gerçekleştirmek,
- Hava aracına geliştirilmiş olan sistemlerin entegrasyonunu sağlamak,
- Donanım ile yazılım mühendisleri ile işbirliği içerisinde olarak alt sistemlerin geliştirilmesine aracılık etmek,
- Aviyonik yazılımını ve donanımını tasarlamak ile geliştirmek,
- Aviyonik sistemler açısından gerekli olan ekipmanları belirlemek vardır.
Aviyonik Mühendisi Nasıl Olunur?
Aviyonik mühendisi olabilmek amacıyla öncelikli olarak üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren mekatronik mühendisliği başta olmak üzere Birgül elektrik ve elektronik mühendisliği Birgül elektronik ve haberleşme mühendisliği gibi programlardan mezun olmak gerekir.
Aviyonik mühendisi olabilmek amacıyla alınması gereken eğitimler genel itibariyle aviyoniğin temelleri, aviyonik mühendisliğinde özel konular gibi, hata giderici aviyonik tasarım, aviyonik sistem mühendisliği, donanım entegrasyonu, veri iletişimi, havacılık standartları ile tasarımı ve yazılımı, aviyonik sistem programlama, aviyonik mühendisliği matematiksel yöntemler…
Aviyonik Mühendisliği Olma Şartları Nelerdir?
Aviyonik mühendisi olabilmek amacıyla öncelikli olarak yukarıdaki paragrafta da belirtildiği gibi üniversitelerin elektronik veya elektrik-elektronik bölümü başta olarak, elektronik ve haberleşme mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, mekatronik mühendisliği, uçak ve havacılık mühendisliği, makine mühendisliği gibi bölümlerin lisans programlarından mezun olmuş olmak ve daha da donanımlı aviyonik mühendisi olabilmek amacıyla aynı branşında yüksek lisans ve doktora eğitimlerini almış olmak gerekir.
Aviyonik Mühendisi Maaşları Ne Kadardır?
Aviyonik mühendisi maaşları genel itibariyle çalışılmış olan yıla, tecrübeye, alınmış olan eğitime ve kuruma göre değişiklik gösterebilir fakat ortalama 9 bin TL ile 10 bin TL arasında aviyonik mühendisleri maaşının olduğunu söylemek mümkündür.
Aviyonik Mühendisi İş İmkânları Nelerdir?
4 yıllık ya da 1 yıl yabancı dil eğitimi eklenmiş şekli ile 5 yıllık aviyonik mühendisliği ile ilgili bölümlerden mezun olan adayların özellikle de KPSS’ye girdikten sonra kamu sektöründe çalışmaları mümkün olabileceği gibi aynı şekilde aviyonik mühendisliği kendilerine havacılık sektöründe bulunan her firmada çok kolay bir şekilde iş bulabilir.
Özellikle de Geleceğin yıldızı parlayan meslek dalları arasında bulunan uzay ve havacılık ile ilgili gelişmeler aviyonik mühendisliği sektörünün parlamasının önünü açıyor. Bu vesile ile aviyonik mühendisliği bölümünü okuyan ve mezun olan her öğrencinin mutlaka iş sahibi olabileceğini söylemek de mümkündür.
Aviyonik mühendisi olmak isteyenler için tüm sorulara özet olarak ve detaylı biçimde yanıt verdiğimiz bu konumuz sonrasında Mali Müşavir Nasıl Olunur? Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları konusunu inceleyebilirsiniz. Ayrıca diğer meslekler ve maaşları hakkında da bilgi almak isterseniz sitemizdeki Meslekler kategorisindeki içeriklerimizi inceleyebilirsiniz.