Böbrek Hastaları Nasıl Beslenmeli? Neler Yenmeli?

Böbrek Hastalıkları Nasıl Beslenmeli?

Böbrek hastaları nasıl beslenmeli? Hangi sebzeler, meyveler ve içecekler böbreklere iyi gelir? Böbrek hastası olanların dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

Böbrek hastaları için oldukça iyi 5 pratik bilgi vardır. Böbreklerin az çalıştığı anlaşılan ilk hastaya söylenilen ilk şey ” proteinden uzak dur” sözüdür.

Hastalıklarını bile bilmeyen birçok kişi et yerse böbreklerinin daha az bozulacağını biliyor. Fakat  gerçekten böyle midir? Sağlık konusu burada başlıyor.

Öncelikle böbrek hastalarının bir diyeti olmadığı bilinmektedir. Çünkü her böbrek hastalığı birbirlerinden farklı olup  kimisinde idrar problemi olmaktadır. Kiminde idrar ile protein kaybı olmaktadır.

Amaç az çalışan böbreğin  kreatinin  yüksek olması ve hastalara yardımcı olunmasıdır.

Kreatinin Yüksek Olması Ne Demek?

Kreatin kasların günlük hareketi sırasında kreatinde oluşturulan  vücuttaki doğal bir atık ürünü ve aynı zamanda kan seviyesinin yüksek olması bir kişiye zarar verebilir. Kandaki kreatin seviyesi  genellikle  böbrekte olmaktadır.

Kandaki Kreatin Seviyesi 

Yaşlı insanlarda kreatinin genç insanlara göre daha fazla olduğu görülmektedir. Vücut geliştiriciler çoğu insanda görülmektedir. Rutin kan testlerinin yapılması ile bir doktor genellikle yüksek kreatin olan insanda tehlike olduğunu anlar.

Eğer birden fazla test yapılırsa  çok fazla protein tüketmesiyle meydana gelen hastalıklar sağlık denen kavramı etkiler.

Ciddi bir enfeksiyonun böbreklere ne kadar zarar verebileceği söz konusudur. ” Glomerulus” hastalığı böbrek içindeki  filtrenin  zarar görmesine neden olmaktadır.

Bazı hastalıklarda  böbrek aynı zamanda bunu etkileyebilir. Eğer bir kişinin  kan kreatini yüksek ise  idrar kreatini kan seviyelerine yol açabilir.

Kreatin Nasıl Düşürülür?

Kreatin,  yiyeceği enerjiye dönüştürmektedir. Daha sonra atık ürün  idrar yolu ile  vücuttan atılmaktadır.

Doktor bir kreatin ile krilens testi yapar. 24 saat içerisinde  alınan tek seferlik örnekler miktarı ölçülür.

Kreatin seviyesinin  normal aralığında  vücut  ölçümü değişebilir. Aynı zamanda  genel aralıklar vardır. Kandaki normal kreatin  seviyesi; erkeklerde 0,6 ile  1,2 mg, kadınlarda 0,5 ile 1,1 gençlerde  0,5 ile  1.0 mg  çocuklarda ise 0,3 ile  0,7 mg’dır.

Böbrek Yetmezliği 

Böbreklerin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan glomerüler filtrasyonla böbreklerden  atılmaz. Kas yıkımından sonra buna sebebiyet veren bir rahatsızlık olan böbrek yetmezliği belirtileri ortaya çıkar.

Bunun için yapılması gereken en önemli şeylerden bir tanesi  bitki çayı içmektir. Isırgan yaprağı takviyesi olmalıdır. Bu ise  kan akışını arttırarak  idrar filtrasyonunu arttırır.

Egzersiz düzeyini kısaltmak  vücudun hareketini  enerjiye dönüştürür.  Egzersiz yapmanın vücut sağlığına ve enerjiye önemli katkısı vardır.

Uykuyu iyi almak için bedensel işlevlerin kendilerini yerine getirmesi şarttır. Bu sebeple  dokuz saat uyumak gereklidir. Böbreklerde stres olması uykuyu etkiler ve  kreatinin düşmesine sebep olabilir.

Bazı ilaçların bırakılması konusunda doktora danışılması gerekmektedir.  Böbrek rahatsızlıklarının bir diğer sebebi ise kullanılan bazı ilaçların böbreklere zarar vermesidir. Herhangi bir ilacı kullanmaya başlayan insan ilacın iyi tarafını da kötü tarafını da görür.

Buna yardımcı olacak ilaçları araştırmak  oldukça önemlidir. Kan şekerini kontrol altına almak için kullanılan bazı ilaçların dozu 0.5 mg’dır.

Böbrek hastaları nasıl beslenmeli başlıklı yazımızın dışında ayrıca yine sağlık kategorisinde sitemizde yer verdiğimiz Epilepsi Nöbeti Anında Ne Yapmalı? başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Kaynak: Wikipedia

Bu gönderiyi değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et Mesajları Oku