D Vitamini Hangi Besinlerde Var? Kilo İlişkisi Nasıl?

D Vitamini Yiyecekleri ve Diğer Kaynaklar zayıflatır mı...

D vitamini hangi besinlerde bulunur? Hangi yiyeceklerde en çok D vitamini vardır? Vitamin eksikliğinde neler olur? Kilo yapar mı veya kilo vermedeki etkisi..

D Vitamini Nedir?

D vitamini, yağda çözünen bir vitamindir, yani yağ dokusunda depolanır. Genellikle “güneş ışığı vitamini” olarak bilinir, çünkü vücudunuz güneş ışığına maruz kaldıktan sonra kendi başına D vitamini yapabilir. Ayrıca D vitamini takviyeleri de alabilirsiniz, ancak çok az yiyecek bu vitamini içerir. Ayrıca kas, kalp, akciğer ve beyin fonksiyonlarına yardımcı olur.

D Vitamini Eksikliği

D vitamini eksikliği, vücudunuz sağlıklı kalmak için yeterli vitamini almadığında ortaya çıkar. 65 yaşından büyük, obez veya koyu teniniz varsa D vitamini eksikliği riskiyle karşı karşıyasınız. Şiddetli bir eksiklik yetişkinlerde osteoporoza (kemiklerin zayıf ve kırılgan olmasına neden olan bir durum) veya çocuklarda raşitizmlere (kemiklerin yumuşamasına ve zayıflamasına neden olan bir durum) yol açabilir. D vitamini eksikliğinin diyabet, yüksek tansiyon, astım, Alzheimer, depresyon ve bazı otoimmün hastalıklar gibi diğer durumlarla bağlantılı olabileceğini gösteren bazı araştırmalar da vardır. Bununla birlikte, bu koşullardan herhangi biri ile D vitamini eksikliği arasında kesin bir nedensel ilişki yoktur. Doktorlar basit bir kan testi yaparak D vitamini eksikliği olup olmadığını test edebilir.

D Vitamini Yiyecekleri ve Diğer Kaynaklar

Çok az gıda doğal olarak D vitamini içerir, ancak bazıları şunları içerir:

  • Somon, ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıklar
  • Sığır karaciğeri
  • Peynir
  • Yumurta sarısı
  • Mantarlar

Diğer yiyecekler D vitamini ile “takviye edilir”, yani vitamin onlara eklenir. Bazı yaygın D vitamini takviyeli gıdalar şunları içerir:

  • Süt
  • Kahvaltılık tahıllar
  • Portakal suyu
  • Yoğurt
  • Margarin
  • Soya içecekleri

Bu vitaminle belirli bir maddenin takviye edilip edilmediğini belirlemek için gıda etiketlerinizi kontrol edin.

D Vitamini ve Kilo Kaybı

Yeterli miktarda D vitamini alındığında vücudunuzun beyninize göndereceği tokluk hissi olan leptin hormonu ile daha az yiyerek kişiye kendini tok hissettirip yemeden zayıflama gerçekleşecektir. Eğer D vitamini alınmazsa paratiroit adlı hormonu artışı sonucunda yağları yakmak yerine depolama meydana gelir. D vitamini kullanımı 0-1 yaş arası için günlük 400 IU, 1-70 yaş arası günlük 600 IU civarındadır. Bazı araştırmalar, D vitamini takviyesinin kilo kaybına yardımcı olabileceğini göstermektedir. Milano Üniversitesi’nden yakın zamanda yapılan bir araştırma, düşük kalorili bir diyet uygulayan aşırı kilolu ve obez insanları izledi. D vitamini takviyesi alan katılımcılar, takviye almayanlara göre daha fazla kilo verdiler ve bel boyutlarında daha fazla azalma yaşadılar.

D Vitamini ve D3 Vitamini

D vitamini takviyeleri aşağıdaki şekillerde gelir: D3 Vitamini (kolekalsiferol) bu, vücudunuzun güneş ışığından yaptığı doğal D vitamini formudur. Takviyeler genellikle kuzuların yün yağından yapılır. D2 Vitamini (ergokalsiferol) bu tür D vitamini, vücudunuz tarafından doğal olarak üretilen türden değildir. Işınlanmış mantardan gelir. Takviyeler D3 vitamini, D2 vitamini veya hem D3 hem de D2 içerebilir. Birçok uzman D3’ü tercih ediyor çünkü faydalarına işaret eden daha fazla kanıt olduğuna inanıyorlar. Ancak, bazı çalışmalar D2’nin de işe yaradığını bulmuştur.

D vitamini hangi besinlerde bulunur ve D vitamini hakkında tüm merak edilenleri bu yazıda bahsettik. Ayrıca Çoçuklarda Kusmaya Sebepleri, Ne Iyi Gelir başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

Kaynak: Wikipedia

Bu gönderiyi değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et Mesajları Oku