Devlet Memuru Ek İş Yapabilir Mi?
Sizde devlet memuru ek iş yapabilir mi yada hangi ek işleri yapabilir mi gibi sorularla kafanızı meşgul ediyorsanız bu yazımız sizleri aydınlatacaktır.Ekonomik etkenler ile birlikte gelir ve giderde uyuşmazlıklar oluşmaktadır. Gelirin gideri karşılamamasından dolayı ek iş arayışı ortaya çıkmaktadır. Bu gerekçeler dışında devlet memuru yaşam standartlarını artırmak ve çok daha iyi bir yaşam sürebilmek için ek iş yapabilme ile ilgili araştırmalar yapmaktadır. Bu noktada yapılabilecek işlerin kanuna aykırı olup olmadığının tespiti iyi yapılmalıdır. Memurun CD çıkarması, köşe yazarlığı yapması ve sahneye çıkması gibi işleri belirli şartlar çerçevesinde yapabilmektedirler. 657 Sayılı Devlet Memuru Kanunu içerisinde bulunan maddelere uyularak iş yapılması mümkündür. Devlet memuru kanunların izin verdiği derece de yapacağı işler ile birlikte gelir elde edebilmektedir. Yapacağın işte herhangi bir sigorta yapılması söz konusu olmayacaktır. Herhangi bir iş yeri kuramayacağı gibi direkt olarak ortağı da olamaz. Memuriyeti riske atmadan ek gelir sağlanması çok önemlidir. Kurallara doğru şekilde uyulması şartı ile memurların yapacağı işleri şu şekilde sıralayabiliriz:
İçerik Tablosu
Ek İşler
Köşe Yazarlığı
Sigortalı olarak çalışmadan yayın kuruluşunda yazı yazması uygundur. Yazacağı yazılarda 657 Sayılı Devlet Memuru Kanunu 15. Maddesinde yer alan basına bilgi veya demeç verme ile ilgili kurallara uyarak köşe yazarlığı yapabilir. Bu yazarlığın karşılığında da telif ücreti almasında bir sakınca yoktur.
Filmlerde ve Dizilerde Rol Almak
Uyması gereken mesainin dışında memur hem dizilerde hem de filmlerde rol alabilir. Oynayacağı rollerde ise görevini küçük düşürme gibi davranışlardan uzak durması gerektiği gibi sosyal güvenlik ilişkisini kurmadan yürütebilmektedir. Rol almasının yanı sıra sahneye çıkış şarkı söyleyebilir ve müzik şirketleriyle sözleşme yaparak CD çıkarması da mümkündür.
Araba Kiralama
Aracının kiraya verilmesi ile ilgili olarak Türk Ticaret Kanunu’na göre esnaf ya da tacir sayılması gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Bu maddeye istianen aracını herhangi bir şirkete kiraya verebilmektedir.
Şirket Ortaklığı
Devlet memuru ticari faaliyetlerde bulunması mümkün değildir. Fakat herhangi bir limited şirkete ya da anonim şirkete hisse ortağı olabilmektedir. Şirketin temsil etme görevini yürütmemek şartı ile ortaklık kurabilir.
Yapabileceği Diğer Ek Gelirler
- Hakemlik ve bilirkişilik yaparak gelir elde edebilir.
- Hem sosyal hem de mesleki nitelikteki kuruluşlarda görev alması söz konusu olabilir.
- Zirai kazanç elde etmesi mümkündür.
- Menkul ya da gayrimenkul geliri elde edebilmektedir.
- Hisse senedi alım satımı yapmalarında sakınca yoktur.
- Eğitim öğretim faaliyetlerinde görev almaları mümkündür.
Memurun yukarıda belirtilen alanlar dışında gelir elde etmesi durumunda disiplin cezası ile karşı karşıya kalması söz konusudur. 657 kanununa göre ticari faaliyetlerden dolayı ceza alan memurun kademe ilerlemesi durdurulmaktadır. Ek gelir sağlamak isteyen memurun uyulması gereken kuralları hassasiyetle irdelenmesi ve yerine getirilmesi memuriyeti açısından çok önemlidir. Görevde yükselebilmesi için belirlenen kriterlerin bozulmasına sebep olacağını bilerek hareket etmesi gerekmektedir. Devlet memuru ek iş yapabilir mi yada hangi ek işleri yapabilir mi sorusuna yanıt olarak mesleğini icra ederken ek gelir ile isteklerini karşılama çabası da son derece normaldir.