Doğumda Yapılan Müdahaleler Nelerdir?

Doğumda yapılan müdahaleler nelerdir? Doğumda sırasında oluşabilecek sorunlarda doktorlar tarafından anne adayına yapılabilecek işlemleri detaylı olarak yazdık

Anne ve bebeğin doğum esnasındaki sağlığı için gerektiğinde hekimler tarafından müdahaleler yapılabilir. Ancak gereksiz kullanımında ise problemlere neden olacak bu müdahalelerin tüm anne adayları tarafından bilinmesi gerekir.

Epizyotomi İşlemi

Doğumun son aşamasında bebeğin başı perine bölgesini esnetir ve bebek dışarı çıkar. Bazen bu durum normal bir şekilde gerçekleşmeyebilir bu durumda perine bölgesindeki yırtılmaları ve doğumu kolaylaştırmak için epizyotomi uygulanır. Bölgenin doğum sonrasında iyileşmesi birkaç hafta sürer ve iyileşme süreci zorlu geçebilir. Bu nedenle epizyotomi gerek görülmedikçe önerilmemektedir.

Suni Sancı

Oksitoksin adı verilen hormon yeteri kadar salgılandığında rahimdeki kasılmalar doğum için yeterli olur. Ancak Oksitoksin hormonu yeteri kadar salgılanmıyorsa doğumun uzaması veya durması söz konusudur. Oksitoksin hormonunun eksik olduğu durumda kasılmaların normalleşmesi için seruma Pitocin adlı ilaç takviyesi yapılır ve doğumun normalleşmesi amaçlanır.

Su Kesesinin Açılması İşlemi

Doğumun başladığının habercisi olan suyun gelmesi yani amniyon kesesinin açılması bazen gecikebilir. Doğumu hızlandırmak için su kesesi açılabilir.

Zarların Sıyrılması İşlemi

Prostaglandin hormonunun üretiminin tetiklenmesi için rahim ağzının iç kısımlarındaki zarlar elle yırtılır. Böylece doğumu başlatmak veya ilk aşamalarını hızlı geçirmek amaçlanır.

Epidural Uygulaması

Epidural kanallardan geçen ağrı algılayıcı sinirleri hissizleştirmek için bir çeşit anestezi uygulamasıdır. Ağrıların arttığı ve yoğunlaştığı dönemde bir anestezi uzmanının kontrolünde uygulanır.

Vakum Aleti

Bebeğin doğumunun zor ve riskli olduğu zamanda kullanılır. Kivi olarakta bilinir. Eğer anne adayı ıkınamıyorsa bebeğin başını kavrayarak ve bir tür vakum basıncı oluşturarak bebeğin dışarı çıkmasında yardımcı olur.

Kristaller Manevrası

Ikınmaların yetersiz olduğu, bebeğin sağlığının tehlikeli olduğu durumlarda uygulanır. Anne karnının yukarıdan bastırılarak bebeğin itilmesi işlemidir. Perine bölgesine ağır hasar verme ihtimali nedeniyle önerilmeyen müdahalelerdendir.

Forseps Uygulaması

Günümüzde çok tercih edilmeyen Forseps, bebeğin doğumunun kolaylaşması için kullanılan pense benzeri bir alettir.

Sezaryen

Bebeğin iri olması, duruş pozisyonunun elverişsiz olması, annenin taşıyıcı hastalık bulundurması riski gibi bebeğin ya da annenin sağlığını tehdit eden durumlar varsa anne karnının cerrahi müdahale ile kesilerek bebeğin doğması işlemidir. Sezaryenle doğum bebek için en az risk taşıyan yöntemdir.

Doğumda yapılan müdahaleler nelerdir? Detaylı olarak anlattığımız bu yazımız dışında Sezaryen Doğum Ve Normal Doğumun Farkı Nedir? yazımız da ilginizi çekebilir.

Bu gönderiyi değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et Mesajları Oku