Dünyanın En Büyük 10 Uçağı

Dünyanın en büyük 10 uçağı listemizde, gelmiş geçmiş üretilen en büyük 10 hava aracını ve ne amaçla üretildiklerini detaylı olarak sizlerle paylaşıyoruz

İlk uçağın icadından günümüze kadar geçen zaman diliminde çok değişik amaçlara hizmet eden uçaklar icat edilmiştir. Bu uçaklar arasında taşıma kapasitesi ve büyüklükleri ile diğerlerinden ayrılan ve insanları hayretler içerisinde bırakan uçaklar da olmuştur. Yakın geçmişte ise ülkeler arasındaki mücadeleler uçaklara yansımış ve güç gösterileri uçaklar üzerinden yapılmaya başlanmıştır. Bu yazımızda birbirinden heybetli ve güçlü olan uçaklara göz atacağız ve hangisinin neamaçla yapıldığını daha yakından inceleyeceğiz.

Boeing B-52

Boeing B-52

Amerikan ordusunda halen aktif olarak kullanılan en eski bombardıman uçakları olarak Boeing B-52 gösterilebilir. İlk olarak 1962 yılında hizmete giren bu uçaklar aradan geçen bunca zamandan sonra halen görevlerini yapmaya devam ediyorlar. Belki Amerikan envanterinde bulunan en ağır bombardıman uçağı değildir ancak 48 metre uzunluğu ve 56 metre kanat açıklığıyla hala kullanımda olan boyut olarak en geniş bombardıman uçağı. Sahip olduğu sekiz adet motoru uçağı daha da Heybetli kılıyor. Amerikan ordusu bu uçakları 2040 yılına kadar kullanmayı planlıyor. Bu arada B-52’lerin kendini uçuran pilotlardan ortalama olarak daha uzun bir ömre sahip olacağı anlamına geliyor.

Boeing 747-8

Boeing 747

İlk 747-100 üretiminin üzerinden neredeyse 50 sene geçti. Hala bu uçağın güncel versiyonları üretilmeye ve yeni rekorlar kırmaya devam ediyor. Bu uçakların en yeni versiyonu ise Boeing 747-8’dir ve bu model aynı zamanda dünyanın en uzun hava taşıtı olma unvanını da elinde bulunduruyor. 76 metre uzunluğu ile dev bombardıman uçağı B-52’den 27 metre daha uzundur. Kargo taşımacılığı için üretilmiş bir başka model ise bir AN-124’den daha fazla yük taşıyabiliyor ve bu da 747’ye dünyanın en ağır ticari kargo uçağı unvanını veriyor.

Airbus A380

Airbus A-380

Airbus A380, Jumbo Jet dönemini yeni bir aşamaya getirdi. 79 metrelik kanat açıklığı ve çift katlı gövdesi ile A380 tıpkı yemeği biraz fazla kaçırmış bir 747’ye benziyor. Kolaylıkla 500’den fazla yolcu taşıyabilen bu uçağın boş ağırlığı 300 ton üzerindedir. Bu oldukça büyük demek. Dünyanın en büyük 10 uçağı listemizde yer alan Airbus A380, aynı zamanda bugün dünyanın en büyük yolcu uçağı olarak da nitelendirilmekte.

Lockheed C-5 Galaxy

Lockheed C5 Galaxy

Lockheed C-5 Galaxy Amerikan Birleşik Devletleri ordusu tarafından kullanılan bir nakliye uçağıdır. 67 metre uzunluğunda kanat açıklığına ve 4 adet jet motoruna sahiptir. Ancak uçağın boyutunun muazzamlığı kargo kapıları açıldığında ortaya çıkıyor. Mağarayı andıran uçağın iç bölümünün uzunluğu Wright kardeşlerin ürettiği ilk uçakla havada kat ettikleri mesafeden 30 santim daha fazladır. Bu sayede kargo bölümünde tek seferde 6 Apache saldırı helikopteri ya da 5 adet paletli savaş aracı taşıyabiliyor.

Antonov An-124

Antonov AN 124

Amerika ve Sovyetler Birliği arasındaki Soğuk Savaş ortaya Antonov AN-124 gibi bir uçağın da çıkmasına sebep oldu. C-5’in üretiminden 16 yıl sonra tanıtımı yapılan Antonov An-124 sonraki 30 yıl boyunca dünyanın en ağır kargo uçağı oldu. Antonov An-124, 73 metrelik kanat açıklığına ve ortalama 150 tonluk kargo taşıma kapasitesine sahiptir. Hatta ihtiyaç duyulması halinde dev kargo bölümünde 350 kişi taşıyabiliyor. İronik bir şekilde Irak ve Afganistan operasyonları sırasında NATO ülkeleri daha yüksek kapasiteli kargo uçaklarına ihtiyaç duyduklarında Dünyanın en büyük 10 uçağı listemizdeki bu dev uçakları kiralamayı talep etmiştir.

Hughes H-4 Hercules

Hughes H 4 Hercules

Howard Hughes tarafından yapılan bu devasa uçağın asıl amacı 2. Dünya Savaşı sırasında kargo taşıması içindi. Bir savaş uçağı olmasına rağmen savaş uçağı tasarımından oldukça uzak bir çizgideydi. İnanılmaz olan ise uçağın neredeyse tamamen tahtadan inşa edilmesidir. 8 motorun havalandırdığı bu canavar yaklaşık 75 tonluk kargo taşıma kapasitesine sahiptir. Bu dev hiçbir zaman operasyonlarda görev almamış olsa de uçabilmesi ve 97 metre ile gelmiş geçmiş en geniş kanat açıklık ölçülerine sahip olmasından ötürü Dünyanın en büyük 10 uçağı listemize girmeyi hak ediyor.

Convair B-36 Peacemaker

Convair B-36

Ülkeler arasındaki teknolojik rekabet uçaklar üzerinden ilerliyordu. Ülkeler nasıl daha büyük ve daha ihtişamlı uçak yapılabilir bunun peşine düşmüşlerdi. Bu uçağın en garip tarafı ise jet motor döneminde üretilmiş olan pervaneli bir uçak olmasıydı. 1949 yılında hizmete başladığında bu bombardıman uçağının neredeyse modası geçmiş sayılıyordu. Ancak Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ni nükleer bombalarla vurabilme menziline sahip Amerikalıların elindeki tek bombardıman uçağıydı. O yüzden projeyi sürdürdüler. B-36 pek çok özelliği bakımından dev gibiydi ancak 70 metrelik kanat açıklığıyla seri üretime girmiş ve pistonlu motora sahip en büyük uçak unvanına sahipti. O kadar büyüktür ki 13 kişilik mürettebata, 6 pistonlu motora ve 4 jet motoruna sahipti.

Antonov AN-22

Antonov AN 22

Pervaneli uçakların yerlerini yavaş yavaş jet motorlu uçaklara bırakıldığı bir dönemde üretilen AN-22 de adından sıklıkla söz ettiren bir uçaktır. Uçağın özelliği ise pervaneli olarak bilinen dünyanın en devasa uçağı olmasıdır. Bu kargo uçağının 68 tanesi hala hizmetini sürdürüyor. Peki bu uçak ne kadar büyük? Antonov AN-22’nin kanat açıklığı 65 metredir ve kargo bölümünde 4 zırhlı araç ya da 290 yolcu taşıma kapasitesine sahiptir. Ayrıca taşıdığı onca yükü taşıyabilmesi için gerekli gücü sağlayan ters yönlü çift pervaneleri de yeterince etkileyicidir.

Tupolev TU-160

Tupolev Tu 160

Blackjack lakaplı bu jet motorlu bombardıman uçağı 57 metre kanat açıklığına ve 300 tonluk kalkış ağırlığına sahip. Bu özelliği de Tupolev TU-160’ı hem Dünyanın en büyük 10 uçağı listemize sokarken hem de dünyanın en ağır savaş uçağı yapıyor. Ayrıca uçağı 40 ton bomba ve güdümlü füze taşıma kapasitesi ve mach 2 hızına çıkabilme özellikleri de bulunuyor. Şu anda hala aktif olarak kullanılan 16 adet TU-160 bombardıman uçağı bulunuyor ancak yakın zamanda daha fazlasının üretilmesine ihtiyaç duyulacağı dolaşan söylentiler arasında.

Antonov AN-225

Antonov AN 225

Buran Uzay programı başladığında devasa büyüklükteki uzay mekiğini üzerinde taşıyacak ve bu sayede hava testlerine yardımcı olacak bir uçak üretilmesi kararlaştırıldı. Bir AN-124 alın, boyutlarını büyütün yeni bir kuyruk ve iki yeni motor daha ekleyin. İşte size Antonov AN-225 ve bu uçak gerçekten çok büyük. 83 metre uzunluğa ve 88 metre kanat açıklığına sahip bu canavar şu an dünyadaki en büyük uçak. Uçağın ne kadar yük taşıyabileceğini bir örnekle anlatmak gerekirse; AN-225, toplam ağırlığı 280 tonu bulan tam donanımlı 4 savaş tankı nakliye etmiştir. Şu anda sadece bir tane Antonov AN-225’in kullanımda olduğu bilinse de söylentiler ve alınan istihbaratlar yeni bir Antonov AN-225’in üretimde olduğunu gösteriyor. Dünyanın en büyük 10 uçağı listemizde son hava taşıtı olarak verdiğimiz Antonov AN-225, şu an için dünyanın en büyük uçağı olarak bilinmekte. Tabi ki kanat uzunluğu, gövde boyutu, ağırlığı vs gibi kriterlele farklı uçaklar da dünyanın en büyük uçağı diye tanıtılsa da bir çok otoriteye göre dünyanın en büyük uçağı Antonov AN-225’tir diyebiliriz.

Dünyanın en büyük 10 uçağı yazımızda  hem neden bu hava araçlarının listede olduğunu hem de bu devasa uçakların özelliklerini detaylı ve özet olarak sizlerle paylaştık. Dünyanın en büyük 10 uçağı yazımıza benzer liste içerikleri için Rehberce.com’un Liste kategorisindeki diğer içerikleri de inceleyebilirsiniz.

Kaynak: Wikipedia

Bu gönderiyi değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et Mesajları Oku