Hafızanız Sizin Düşündüğünüz Kadar Doğru Mu?

Gerçekten de hafızanız sizin düşündüğünüz kadar doğru mu? Yoksa kimi zaman sizi şaşırta da bilir mi? Hafıza pek çoğumuzun yanıldığı gibi yalnızca öğrenmeye yarayan bir araç değildir. Hafıza sandığımızdan çok daha komplike bir şeydir. Araştırmacılara göre 2.5 milyon GB boyutunda bilgiyi barındıracak kadar büyük bir hafızaya sahibiz.

Örneğin bir çikolatalı keki anneniz pişirir ve onu bir kez yediğinizde çikolatalı kekin kokusunu, tadını, ağzınızdaki yumuşaklığını, görünümünü ömür boyu hatırlayacaksınızdır. Ya da tanıştığınız bir insanla uzun süre vakit geçirdiğinizde, ismini duyduğunuz anda onun fiziksel özellikleri, kullandığı parfüm kokusu, onunla birlikte olan anılarınız tek tek aklınızda ve gözünüzde canlanır.

İşte hafıza bu kadar mükemmel bir şeydir. Beyniniz öğrendiği bilgileri hafızanız sayesinde kodlar ve gerek duyarsa sakladığı yerden çıkarıp size sunar. Kimi zaman çok yakın süreçte başınıza gelen bir şeyi unutabilirken kimi zaman çok uzun zaman önceki basit bir olayı tüm detaylarıyla hatırlayabilirsiniz. Bu da bize hafızamızın bir sürprizi diyebiliriz belki. Hafıza tek bir tür değildir. Beynin farklı yerlerinde farklı bilgileri depo eder.

Hafıza Çeşitleri Nelerdir?

Söylediğimiz gibi hafızanın tek bir türü yoktur. Birkaç farklı hafıza çeşidi vardır.

Bunları sıralayalım:

  • Açık ve Bilinçaltı
  • Duyusal
  • Kısa Süreli
  • Uzun Süreli

Olmak üzere 4 çeşit hafıza sayabiliriz.

Hafızanız Sizin Düşündüğünüz Kadar Doğru Mu?
Hafızanız Sizin Düşündüğünüz Kadar Doğru Mu?

Hafızamız Bizi Yanıltabilir Mi?

Hafıza ne kadar mükemmel işleyen bir mekanizma gibi gözükse de kimi zaman bizi yanıltabilir.

Hangi Durumlarda Hafızamız Bizi Yanıltır?

Hafızamız ancak beyin fonksiyonlarının güzel işleyemediği yani bir problemle karşılaştığı zaman bizi yanıltabilir. Örneğin bir travma sonucunda, beyin ile ilgili çeşitli hastalıklar sonucunda ya da yaşlanma sonucunda hafızamız bazı aksaklıklara uğrayabilir.

Hafıza beynimizdeki sinirlerin birbirleriyle durmadan iletişim halinde olmasıyla işleyen bir mekanizma. Hafızayı bir ağ gibi düşünebiliriz. Ağın bir kısmındaki kopma diğer alanlardaki iletişimi de olumsuz etkileyecektir.

Hafızamızı Biz Yönetebilir Miyiz?

Kimi zaman öğrenmek istediğimiz şeyleri sürekli tekrar ederek hafızamıza sokabiliriz. Buna bilinçli öğrenme denir. Kimi zamansa biz öğrenme işini bilinçli yapmayız. Buna da bilinçaltına kodlanmak denir. Hafızamız da kısa ve uzun süreli olmak üzere ayrılıyor demiştik.

Bir bilgiyi kısa süreliden uzun süreliye aktarmak da mümkündür. Bunu yaparken örneğin 11 haneli kimlik numaranızı aklınızda tutmak istiyorsunuzdur. Bunun için 11 haneyi birden ezberlemek oldukça zordur. Fakat bu 11 haneyi 3-3-3-2 veya 2-3-3-3 olarak parçalayarak ezberlemek çok daha basit ve kalıcıdır.

 

 

Bu gönderiyi değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et Mesajları Oku