İnternet Protokolleri Nelerdir
İnternet protokolleri, internet üzerinde veri taşımak için geliştirilmiştir. İnternet protokolleri, iletilmek istenen paketleri, istenilen adrese yönlendirilmesini kontrol eder. TCP katmanından gelen veriyi paketleyip, IP adresi ekleyip alıcıya yönlendirir. Bütün bu yapıyı ayakta tutan İnternet Protokolü (IP)’ dir.
İçerik Tablosu
İnternet Protokolleri;
- DNS
- HTTP
- HTLM
- IP
- TCP/IP
Dns
DNS (İnternet Alan Adı Sistemi): IP adreslerini akılda tutması zor olduğu için domain isimlendirme sistemi kullanılır ve internette gezinmeyi kolaylaştırır. Sitenin IP adresi yerine adını girdiğimizde siteye ulaşmamızı sağlar.
Http
HTTP: Bu eklenti olmadan internete girip veri alamayız. Bilginin nasıl ve ne şek şekilde aktarılacağını gösterir. Herhangi bir linke tıkladığınızda başında http olduğunu görürsünüz. Sizi internet sitelerine bağlayan bir araçtır. 1990 yılından bu yana kullanılan bir iletişim protokolüdür. Kullanıcı bir içeriğe HTTP kullanarak ulaşmak isteyip, bir sorun oluştuğunda sunucu yanıtın durumunu sayısal kod ile gösterir. ÖRNEK: 404, 500, 302 vb. gibi. Her kodun farklı bir anlamı vardır
Html
HTML, web sitelerinin hazırlanmasında kullanılan bir sistemdir. Web sayfalarında tasarımında görsel düzenlemeler için kullanılan ve tasarımın temelini oluşturan bir dildir. Web sayfasının temel taşıdır. Sayfanın temel öğelerinin tarayıcıda düzgün şekilde görüntülenmesini sağlar ve siz siteyi ziyaret ettiğinizde yorumlayıcı program bu kodları işleyerek karşınıza kod yapısından uzak, anlayabileceğiniz bir şekilde sunar. Programlama değil, bir işaretleme dilidir. HTML tek başına bir işleve sahip olmadığından dolayı CSS ve JavaScript gibi yorumlayıcı programlama dillerine ihtiyaç duyar.
Ip(Internet Protocol)
IP adresi: Belli bir ağa bağlı cihazların birbirlerine bağlanması için kullanılan adrestir. İnternet’e bağlanan her bilgisayarın bir IP adresi vardır.
Telefon ile internete bağlanan kullanıcının IP adresi Dinamik IP adresidir. Yani o a boş olan bir IP adresi almıştır. Bu yüzden her bağlanışında bazı kısımları değişebilir.
Sunucuların bağlantıları ise genelde Statik IP denir.
IP adresleri 32 bit’liktir ve 4 adet 8 bit’lik parçadan oluşur. Her bir parçaya oktet denir.
IP adresinizin 24 bit’lik kısmı aynı olan kullanıcılar ile aynı ağdasınız demektir.
ÖRNEK:244.163.1.0 ve 244.163.1.1 ile aynı ağdasınız demektir.
Bu rakamları akılda tutmak zor olduğu için her sitenin kendi alan adı vardır. Bu adı yazarak siteye kolayca erişebilirsiniz.
Tcp/Ip
TCP/IP: İnternetin temel protokollerini içerir. Birçok protokolün bir araya gelmesi ile oluşmuştur. 5’e ayrılır.
1) Uygulama Katmanı: Farklı sunucular arasında iletişimi sağlar.(HTTP, SMTP vs.)
2) Taşıma Katmanı: Bir noktadan başka bir noktaya veri akışını sağlar. TCP bu katmandadır. Veri güvenliği gibi işlemler yapılır.
3) Fiziksel Katman: Bu katman verinin hangi yolla iletileceğini belirler. İletişim ortamının özelliklerini, haberleşme hızını ve kodlama şemasını belirler. (Wi-Fi, Ethernet, ATM vb.)
4) İnternet Katmanı: Ağlar boyunca verinin kaynaktan hedefe iletilmesini sağlar.
5) Ağ Katmanı: IP katmanı olarak da adlandırılır. Verilerin gideceği adres buraya eklenir ve bu katmanda gider ve yönlendirilir.
Teknoloji kategorimizde yer alan En İyi Orta Boy Akıllı Telefonlar başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.