IOTA Nedir ve Nasıl Çalışır?
IOTA, kesintisiz değer ve veri aktarımı sağlamak için oluşturulmuş açık kaynaklı ve ölçeklenebilir dağıtılmış bir defterdir.
Makineler ve insanlar arasında sürtünme olmadan veri ve değer alışverişi yapmak için tasarlanmış bir ağ olan Internet of Thing olarak adlandırılan IOTA yeni nesil dijital devrim için özel olarak inşa edilmiştir. Bedelsiz işlemler, kurcalamaya karşı korumalı veriler ve düşük kaynak talebi içeren IOTA ağı, altyapıya yoğun yatırım yapma gereksinimi olmadan internet ağını güçlendirebilir.
İçerik Tablosu
IOTA Nasıl Ortaya Çıktı?
2015 yılında David Sonstebo, Dominik Schiener, Dr. Serguei Popov ve Serge Ivancheglo tarafından ortaklaşa kurulan IOTA, nesnelerin İnternetini demokratikleştirmek ve güçlendirmek olan, eşler arası dağıtılmış özel bir defterdir. Makineler arasında güvenli ödemeler ve iletişim sağlamak için tasarlanmıştır. Yenilikçi bir yaklaşım sayesinde, boyuttan bağımsız olarak işlem ücreti alınmaz ve doğrulama neredeyse anlıktır. Teorik olarak, sistem muazzam ölçeklenebilirlik yeteneği sayesinde sınırsız sayıda işlemi doğrulayabilir.
Cihazlar ve makineler arasında güvenilir iletişime bağlı olacak daha dijital bir geleceğe doğru ilerlerken, her türlü iletişimin güvenli bir şekilde aktarılmasını sağlayabilecek güvenilir bir ağ sistemine ihtiyacımız var. Akıllı şehirler, küresel ticaret, dijital kimlikler, mobilite odaklı çözümler ve finansal ve iletişimsel kolaylık ve verimliliğin sosyal etkisine odaklanan benzersiz yaklaşımıyla IOTA bahsettiğimiz ağ olmaya çalışıyor.
IOTA Nasıl Çalışır ve Arkasında Hangi Teknoloji Var?
IOTA, sayısal gösterimleri benzersiz bir şekilde depolamak ve yönetmek için Tangle olarak adlandırılan farklı bir veri yapısını kullanmaktadır. IOTA’nın, blok zinciri kullanmanın topografik engellerini ortadan kaldırarak Bitcoin’in ölçeklenebilirlik sorununun üstesinden gelmesine olanak tanımıştır. Tokenler, XRP gibi önceden mayınlanır ve işlemler, Merkezi Olmayan Asiklik Grafik olan Tangle kullanılarak doğrulanır. Daha basit bir ifadeyle, bu, her bir düğümün bir tür ‘karışıklık’ ile diğer birkaç düğüme bağlanmasına izin veren, sıralı olmayan düğümlerden oluşan bir ağdır.
Diğer blok zincirlerinde de Merkezi Olmayan Grafik (DAG) olsa da, aynı paralel sisteme sahip değiller. Bu, IOTA ağında işlemlerin aynı anda işlenebileceği anlamına gelir. Bir kuyrukta depolanan işlemleri sıralı bir şekilde takip etmeleri zorunlu değildir. Daha fazla düğüm Tangle’ın bir parçası haline geldikçe, ağ giderek daha verimli ve güvenli hale gelmektedir. Her yeni işlem, son iki satın alma işlemine atıfta bulunularak doğrulanabildiğinden, sistem ayrıca tam düğüm madencileri gerektirmez. Bu, yalnızca işlem i süresini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda gerekli kaynak sayısını da azaltır.
Sonunda, işlemi doğrulamak için kolay bir PoW sınavı veya bulmacası eklenmiştir. İşlemleri doğrulamak için bu protokol, hiçbir ücret istemez ve daha az güç tüketir. Aynı zamanda, dijital para birimi MIOTA’nın çok fazla güç gerektirmeden dinamik bir sistem ve cihaz yelpazesinde kullanılabileceği anlamına gelir.
Ne Kadar Güvenli?
IOTA, sıralı olmayan dağıtılmış bir defter kullanır. Bir işlem doğrulandıktan sonra, sistemin veya herhangi bir dış müdahalenin ilerlemeyi geri alması ve herhangi bir değişiklik yapması imkansızdır. Ve ağın sahip olduğu trafik ne kadar fazlaysa, o kadar güvenli hale gelir. Yerleşik değişmezliği vardır ve bu nedenle güvenlik konusunda taviz vermesi neredeyse imkansızdır. Bunun dışında, ağ, müdahaleyi engellemek, verilerinizi ve bilgilerinizi mümkün olduğunca güvenli tutmak için tüm faaliyet ve etkileşim için kriptografik şifreleme kullanır.
Türk Kripto Para Borsaları Hangileridir?