İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

İş güvenliği uzmanı nasıl olunur? Ne iş yapar ve hangi eğitimleri alması gereklidir? 2021 yılı iş güvenliği uzmanı maaşları sınıflara göre ne kadardır? İş ilanlarına nasıl ulaşabilirsiniz?

Tehlikeli iş yerlerinde daha çok bulunan ve işçi personelin zararlı etkenlerden korunması için güvenliği sağlamaya çalışan kişiye iş güvenliği uzmanı denilmektedir.

İş güvenliği uzmanı işyerinde güvenlik için yapılan çalışmalar ile birlikte yapılacak değişiklikler ile ilgili olarak da tasarım başta olmak üzere makinelerin ve diğer aletlerin durumu ve bakımını kontrol eden kişilerdir. Bu nedenle iş yerinde önemli etki ve görevleri bulunmaktadır.

İş Güvenliği Uzmanının Görevleri Nelerdir?

Tehlikeli iş yerlerin bulunması zorunlu olan iş güvenliği uzmanının görevleri aşağıdaki gibidir;

  • Tehlikeli işyerinde yapılan çalışmaların yanı sıra bununla birlikte yapılacak değişiklikler de başta olmak üzere alet ve makinelerin kontrolünü yapar.
  • Ayrıca faaliyette olan işin planlanması başta olmak üzere bu işin organizasyonu ve uygulanması, kişisel koruyucu donanımların seçimini, korunması ve muhafazasını sağlar.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatı gereği verilen belgelerde yer alan maddeleri tek tek uygular ve gözetler.
  • Aynı zamanda işyerinde oluşan iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri işverene yazılı olarak bildirmeler görevlidir.
  • Bunun yanı sıra iş yerinde çalışanların iş sağlığını ve güvenliğini sağlamak koşuluyla onlara eğitim vererek bu eğitimlerinin ilgili mevzuata uygun olarak planlayarak işverene sunar.

İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

İş güvenliği uzmanı olabilmek için yapmanız gereken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen Eğitim Kurumları tarafından düzenlenmiş eğitim programına katıldıktan sonra bu Genel Müdürlük tarafından yapılan sınavlardan başarılı olanlar iş güvenliği uzmanı sınavından sonra mesleğe geçebileceklerdir.

İş Güvenliği Uzmanı Eğitimleri Nasıldır?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen eğitim programları başta olmak üzere eğitimler teorik ve uygulamalı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Buna bağlı olarak da eğitim süreleri daha çok teorik kısmı 180 saatten, uygulama kısmı ise 40 saatten olmak üzere toplam olarak 220 saate yakın ders görecektir.

Aynı zamanda uygulamalı dersler ile öğrenimini pekiştirip daha sonra bakanlıkça açılan sınavı kazanarak iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı olarak çalışma şansına erişeceklerdir.

İş Güvenliği Uzmanı Maaşları

İş güvenliği uzmanı maaşları, çalışılan bölümlere ve de sınıflara göre farklı aralıklarda maaş alırlar. Ancak ortalama bir maaş baremi vermek gerekirse; A sınıfı iş güvenliği uzmanı 2021 yılında ortalama olarak 8.000 TL – 10.000 TL arası maaş alırken, B sınıfı iş güvenliği uzmanları 6.000 TL – 8.000 TL arası maaş alır ve en düşük sınıf olan C sınıfı iş güvenliği uzmanları ise 3.500 TL ile 6.000 TL arasında maaş alırlar.

İş Güvenliği Uzmanı olmak için neler yapmalısınız ve nasıl iş güvenliği uzmanı olunur başlıklı bu yazımız sonrasında  Konsolos Nasıl Olunur? Konsolos Maaşları Ne Kadar? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz

Bu gönderiyi değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et Mesajları Oku