Konsolos Nasıl Olunur? Konsolos Maaşları Ne Kadar?
Konsolos nasıl olunur? Konsolos maaşları 2021 yılı için ortalama ne kadar oldu? Konsolosluk yapmak için aranan şartlar ve görevleri hakkında detaylı yazımızda meslekler kategorisinde yine farklı incelemelerde bulunacağız. Konsolosluk mesleği pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, konsolos nasıl olunur? Bu yazımızda sizlere konsolosluk hakkında detaylardan bahsedeceğiz.
İçerik Tablosu
Konsolos Nedir?
Konsolos nasıl olunur? Konsolos, temsil ettiği ülkesinin ticari ve vatandaşlık ile ilgili işlerini yerine getirmekle yükümlüdür. Hükümet tarafından belirlenen koşullara uygun şekilde dış siyaset hamleleri yürütür. Yabancı devletlerle işbirliği yapan konsoloslar müzakerelerde de başrol oynar. Bu görüşme neticesinde uluslararası anlaşmalar imzalanır.
Konsoloslar bakanlık düzeyinde dış politikayı etkileyen faaliyetleri yürütmekle görevlidir. Mali, ekonomik ve diğer konulara ait konuların yürütülmesi amaçlanır. Bu yüzden yabancı devletler ile uluslararası kuruluşlarda temsil görevlerinde makam sıfatını taşırlar.
Konsoloslar Ne İş Yapar?
Diplomasi, milletlerin geleceğini belirleyen konulardan bir tanesidir. Konsolos diplomasi de aktif bir görev yürütür. Konsolosların aldığı görevler;
- Ekonomi,
- Kültürel,
- Ulusal mevzuat,
- Politika,
- Kamu diplomasisi ile ilgili işlerde görev almaktadır.
Konsolos yurt dışında ülkesini temsil eder. Türkiye’de konsolos olabilmek için yükseköğrenim mezunu olmak gerekir.
Konsolosların Görevleri Nelerdir?
- Ülkesini en iyi şekilde temsil etmek,
- Ülkesinin vatandaşlarından gelen talepleri yanıtlamak,
- Ülkesini temsilen davetlere katılmak,
- Sanayi ve ticaret alanında ülkesine yardımcı olmak.
Konsolos Maaşları Nasıldır?
Dışişleri Bakanlığı bünyesinde görev alan personel 5 bin TL aylık almaktadır. Rütbesi arttıkça maaşları da yükselmektedir. Konsolosluk maaşları çalışılan ülkeye göre değişiklik gösterebilir. Konsolosların maaşları ise döviz kuru üzerinden verilir. Konsolosların maaşlarının yanında yan hakları da bulunur.
Konsoloslar, görev aldıkları bölgelere ve bu ülkelerde yaşam şartları, pahalılık vs. gibi koşullara göre 20 bin TL’ye kadar maaş alabilmektedirler.
Konsoloslarda Aranan Şartlar Nelerdir?
- İstenen eğitim kurumundan mezun olmak,
- Devlet memurluğu sınavlarında sözlü ve yazılı olarak başarılı olmak,
- Devlet memuru şartını karşılamak,
- 35 yaşını doldurmamak gerekir.
Konsolos Nasıl Olunur?
Konsolos olmak isteyenlerin bakanlık tarafından açılan konsolosluk sınavına başvuru olmaları gerekiyor İstenen şartları yerine getirenler konsolosluk mesleğini yapabilir. Mesleğe adım atan konsoloslar belirli çalışma yılından sonra Konsolosluk Yeterlilik Sınavı’na girecektir. Bu sınav sonrasında yükselme şansı elde edebilirsiniz. Konsolos statüsünden meslek memurluğuna geçiş yapılamaz. Konsoloslar meslek memurluğuna atanabilir. Bu atama işleminin de yapılması için gereken şartları karşılamanız gerekir. Sizde konsolosluk yeterliliğini karşılıyorsanız hemen başvuru yapabilirsiniz.
Konsolos olmak isteyen ya da konsolosların çalışma şartlarını ve maaşlarını merak edenler için hazırladığımız bu yazı dışında ayrıca yine sitemizde yayınladığımız Maliye Bakanlığı Memuru Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır? başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.
Konsolosluk hakkında daha fazla bilgi için Dışişleri Bakanlığı internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.