Mali Müşavir Nasıl Olunur? Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Mali müşavir nasıl olunur? Mali müşavirler ne iş yapar? 2021 Yılı maaşları ne kadar? Serbest ya da yeminli olmak için ne yapmak gereklidir? Mali müşavirlik branşı ile ilgili merak edilenlerin tamamına bu içeriğimiz üzerinden ulaşabilirsiniz.

Mali Müşavir Nedir? 

Genel itibariyle konuya bakıldığı zaman, mali müşavir; tüzel veya gerçek kişilerin ve kurumların hesap verilerini düzenleyen, analiz eden, varlık ile borç ve sermaye hesabı girişlerini kontrol eden ve kayıt tutan kişidir.

Mali Müşavir Ne İş Yapar? 

Mali danışmanlık sağlanmak başta olmak üzere hesapları denetlemek, hesap yönetimini gerçekleştirmek amacıyla firmalar ya da özel müşteriler aracılığı ile istihdam edilmiş olan mali müşavirin sorumlulukları aşağıda maddeler halinde tek tek açıklanmıştır;

  • Yürürlükte bulunan mevzuata göre vergi planlamasının hizmetini sunmak,
  • Vergi iadelerinin hazırlanması görevi başta olmak üzere muhasebe defterinin tutulması ve bordroların yönetimini gerçekleştirmek ile gelir ve giderleri kontrol etmek,
  • Hesap verilerini topladıktan sonra analizini gerçekleştirerek finansal tutarsızlıkları düzeltmek,
  • İş planı, bütçe, rapor ile finansal tabloları derlemek ve sunumunu yapmak,
  • Hesap ile iş planlar onun analizini gerçekleştirmek,
  • İç kontrolleri takip etmek suretiyle meali güvenliği korumak, mali kayıtlarını kanunlara ve yönetmeliklere uygun bir şekilde olmasını gerçekleştirmek,
  • Mali verileri gizli tutarak müşteri güvenini kazanmak

Mali Müşavir Nasıl Olunur? 

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olabilmek amacıyla; iktisat, hukuk, bankacılık, muhasebe, işletme, kamu yönetimi ile siyasi bilimler dalları yani kısacası İktisadi ve İdari Bilimler fakültesinin herhangi bir bölümünden 4 yıl boyunca eğitimi veren lisans programını tamamlayan kişiler, 3 yıllık muhasebe staj yanını yanı sıra aynı zamanda meslek sınavını da başarmak zorundalar.

Yeminli mali müşavirler ise genel itibari ile serbest muhasebeci mali müşavirlerin yapmış oldukları danışmanlık ve denetim çalışmalarının yanında aynı zamanda tasdik işlemlerini de yapma yetkisine sahiptir. Tasdik işlemleri özellikle de vergi beyannameleri ile ekleri ve mali tablolar ile alakalı yapılır.

Yeminli mali müşavir olabilmek amacıyla en az 10 yıl boyunca serbest muhasebeci şeklinde mali müşavir olarak bir fiil çalışmış olmak ve mesleki sınavının kazanılmış olması gerekir. Yeminli mali müşavirler muhasebe işlemi gerçekleştirmezler.

Mali Müşavir Olma Şartları Nelerdir? 

  • Mali Müşavirlik mesleği 3568 sayılı serbest muhasebecilik ve Yeminli Mali Müşavirlik kanunu ile düzenlenir.
  • Mali müşavir olabilmek amacıyla öncelikli olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı olmak,
  • Medeni hakları kullanma konusunda, ehliyetine sahip olmak,
  • Kamu haklarını kullanmaktan mahrum olmamak,
  • TCK 53. Maddesi ile belirtilen süreler geçmiş olsa dahi  işlemiş olan biri suçtan dolayı bir sene ya da daha fazla bir süreyle hapis cezasına veya affa uğramış biz cezası olsa bile devletin güvenliğine karşı işlenmiş olan suçları işlememiş olmak,
  • Mali müşavir olabilmenin özel şartları arasında genel itibariyle İktisadi ve İdari Bilimler fakültesinin herhangi bir bölümünün 4 yıllık eğitim veren fakültelerinden mezun olmak, en az 3 yıl boyunca staj yapmış olmak,
  • Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavını kazanmış olması gerekir,
  • Kanunlar gereği vergi inceleme yetkisini almış ve mesleki yeterlilik sınavında başarı elde ettikten sonra Yeminli Mali Müşavirlik sınavlarına vermiş oranlarda, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavını kazanmış olması şartı aranmaz.
  • Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ruhsatının alınmış olması gerekir.

Mali Müşavir Maaşları Ne Kadardır? 

Her meslek dalında olduğu gibi Mali Müşavirlik biriminde çalışan bir mali müşavirin İlk başlarda alacağı maaş 3000 TL den başlamaktadır. Türkiye’de Asgari ücretin 2860 lira olduğu düşünüldüğünde yeni mesleğe başlamış olan bir mali müşavirin alacağı rakam budur.

En yüksek olarak 11870 TL’ye Varan mali müşavir maaşı ortalama düşünüldüğünde ise 6500 ile 7 bin TL arasında değişiklik göstermektedir. Ancak yine de mali müşavir maaşı; kıdem, bilgi ve beceriyi, faaliyet gösterilen alanın işkolunun yoğun olması gibi durumlara göre değişiklik gösterebiliyor.

Mali Müşavir İş İmkanları Nelerdir? 

Türkiye’de Mali Müşavirlik iş alanı genel itibari ile özel bir şekilde icra edilir. Yürürlükte olan mevzuata göre vergi planlama hizmetinin sunulması başta olmak üzere vergi iadeleri ile muhasebe defterinin tutulması ve bordroların yönetimini gerçekleştirmek gibi pek çok yeri bir yerine getiren mali müşavir branşında faaliyet gösteren kişiler, Türkiye’de çok geniş bir işi yelpazesine sahip olarak faaliyetlerini gerçekleştirir.

Mali Müşavir olmak isteyenler için başta mali müşavir nasıl olunur sorusuna rehber niteliğinde olan bu içeriğimiz sonrasında Aktüer Nedir? Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?  konusunu incelemenizi de öneriyoruz.

Bu gönderiyi değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et Mesajları Oku