Normal Doğum Nasıl Yapılır? Belirtileri ve Doğum Süreci
Normal doğum belirtileri nelerdir? Normal doğum nasıl yapılır? Aşama aşama doğum süreci nasıl olur? Normal doğum faydaları nelerdir? Doğum nasıl gerçekleşir?
Kadın bedeninde mucizevi ve eşsiz bir olay olan doğum her seferinde özel anlar yaşanmasına neden olur. Aynı annenin her doğumu fiziksel, duygusal ve diğer bir çok uyarana göre kısa veya uzun sürede yada kolay veya zor olarak gerçekleşmektedir. Doğum başlayana kadar doğumun nasıl geçeceğini bilemezsiniz ancak normal doğum sırasındaki yaşananları bilerek doğuma hazırlık konusunda kendinize yardımcı olabilirsiniz.
İçerik Tablosu
Normal Doğum Nasıl Yapılır?
Normal doğum üç evreden oluşur. Birinci evre ilk kasılmaların başlamasından dilatasyona kadar olan süreçtir. İkinci evre dilatasyondan doğuma kadar olan süreçtir. Son evre ise bebeğin doğumu ve plasentanın ayrılması olarak açıklanabilir.
Birinci Evre
Birinci evrede 8-10 dakikada bir düzenli olarak gelen sancılar rahim ağzının açıldığını ifade eder. Rahim ağzını kapatan tıkaç kendiliğinden atılır. Doğumun en uzun süren evresi olan birinci evre doğumun %90’lık sürecini kapsar. Uzun sürdüğü için birinci evrede kendinizi çok yormamalısınız. Bir kaç aktivite ile süreci rahatlatabilirsiniz. Örneğin yürüyüş yapabilirsiniz, doğum için özel nefes tekniklerini uygulayabilirsiniz, ılık bir duş alabilirsiniz.
Rahim ağzının 6-7 cm kadar açılmasıyla bebeğin başı doğum kanalına baskı yapar ve bu baskıyla beraber su kesesi açılır. Açılan su kesesinin yarattığı baskı nedeniyle sancılarda azalma gerçekleşir fakat sancılar bir süre sonra artmaya başlar.
Birinci evrede sağlık görevlileri bebeğinizin sağlık durumunu ve rahim ağzının yeteri kadar açılıp açılmadığını kontrol ederek doğum sürecini takip edecektir.
İkinci Evre
İkinci evrede tamamen açılan rahim ağzı doğumu başlatmıştır ve sancılar en üst seviyede hissedilmektedir. Sancılar oldukça güçlü şekilde 2-3 dakikada bir hissedilir ve yaklaşık 1 dakika devam eder. Bu süreç devam ederken ilk çocuğunu doğuranlar yaklaşık 1 saat kadar ıkınma hissiyatı duyarlar, ikinci yada üçüncü çocuğunu doğuran kadınlarda bu hissiyat yaklaşık yarım saat kadar devam eder.
Bu sürede sürekli ıkınarak doğumu hızlandırmanız gerekmektedir. Kuvvetli ve hızlı ıkınma ile bebeğinizin doğumunu hızlandırabilir ve daha sağlıklı hale getirebilirsiniz. Ikınma süresinin uzaması bebeğinizin sağlığı için önemlidir, doktorlar bu süreçte bebeğinizin kalp atışlarını dinleyeceklerdir. Doktorunuz bebeğinizi gördüğü zaman bir kaç defa daha kuvvetli ıkınarak bebeğinizin doğumunu gerçekleştirebilirsiniz.
Üçüncü Evre
Üçüncü evrede ise bebek doğmuştur ve anne rahatlamıştır. Hastanenin kararına göre bebeğinizi bu evrede emzirebilirsiniz. Anne ile bebek arasında bağlantıyı sağlayan plasenta hala anne karnındadır ve son işlem olarak plasentanın atılması kalmıştır.
Plasentanın atılma belirtileri görüldükten sonra yarım saatlik bir süre anne rahmine masaj uygulayarak plasentanın atılma işlemi gerçekleşir. Plasentanın atılmasından sonra doktor plasentanın tek parça halinde çıkıp çıkmadığını kontrol eder, vajinada yırtık olumuşsa dikiş atılarak kanama durdurulur. Kontrollerin ardından kanamanın durması ile doğum işlemi tamamlanmış olur.
Artık normal doğum işleminiz bitmiştir ve tüm dikkatinizi bebeğinize vererek bu güzel duygunun keyfini çıkarabilirsiniz. Eğer dikiş işlemi sırasında ağrı hissi duyarsanız doktorunuz size gerekli işlemleri uygulayacak ve sağlığınıza kavuşmanız için tüm çabayı gösterecektir.
Normal Doğum Ne Zaman Olur ?
Uygun zamanlaması 38. ile 40. haftalar olan normal doğum eğer 37. hafta öncesinde gerçekleşirse erken, 42. haftadan sonra gerçekleşirse geç doğum olarak tanımlanır. Bazı doğum belirtileri 4 hafta önceden de meydana gelebilir ancak en doğru normal doğumun gerçekleşeceği zamanı doktorunuz belirler.
Normal Doğumun Belirtileri Nelerdir ?
Kanlı akıntı (nişan), suyun gelmesi, kasıntılar, sık sık idrara çıkma isteği, mutluluk hissetme, sırt ağrısı ve hafifleme hissi normal doğumun belirtilerindendir. Her belirti her anne adayında görülmeyebilir.
- Kanlı Akıntı: Rahim ağzında mukustan oluşan bir tür duvar vardır. Bu duvar bebeğin enfeksiyonlardan etkilenmesini önler. Doğumun başlamasına yakın zamanda bir nevi tıkaç görevi gören bu yapı kanla birlikte atılır. Anne adayı tuvalete gittiğinde veya iç çamaşırında hafif leke görür, bu lekeye nişan adı verilir. Nişan adı halk arasında verilen isimdir. Nişan doğumdan önceki günlerde veya doğumdan hemen önce de gelebilir.
- Suyun Gelmesi: Anne karnındaki bebek sıvı dolu bir kesenin içinde bulunur. Sancılarla birlikte yırtılan keseden içindeki sıvı akar. Su gelmiş fakat diğer belirtiler yoksa bile hekiminize başvurmanızda fayda var.
- Kasıntılar: Düzenli kasılmalar varsa doğumun başladığını söyleyebiliriz. Eğer kasılmalar pozisyonunuzu değiştirdiğinizde kasılmalar ve sancılar devam ediyorsa bu gerçek doğum sancısıdır.
- İdrara Çıkma: Genişleyen rahim ağzından aşağıya doğru inmeye başlayan bebek idrar kesesine baskı uygular. Bu baskı nedeniyle anne adayı sık sık idrara çıkma ihtiyacı duyar.
- Mutlu Hissetme: Her anne adayında hissedilmese de görülen belirtiler arasındadır.
- Sırt Ağrısı: Doğumun doğal etkisi olan kaslardaki kasılmalar sırt kaslarına etki ederek sırtınızda ağrılara sebep olabilir.
- Hafifleme Hissi: Bebeğin aşağı doğru inmesiyle bebeğin başı doğum kanalına oturur. Anne adayının göbeği aşağı kaydığı için akciğerlerdeki baskı azalır ve hafifleme hissi uyandırır.
Normal Doğumun Anne ve Bebek İçin Faydaları
- Normal yollarla gerçekleşen doğumlar invaziv olmadığı için kanama, enfeksiyon gibi riskler çok azdır.
- Doğum sonrası yaşanan ağrılar sezaryen doğuma göre oldukça azdır.
- Normal doğumun zorlu süreciyle başa çıkan anne adayı doğum sonrasında kendisini güçlü hisseder ve psikolojik olarak başarıyla ulaştığını düşünür.
- Normal doğum sonucu hastanede geçirilen süre daha azdır. Bu sayede anne aday hem evinde daha rahat eder hem de ekonomik olarak daha rahat bir süreç geçirir.
- Bebeğin doğum kanalında bakterilerle tanışması onun daha güçlü bir bağışıklık sisteminin olmasına yardımcı olur.
- Anne sütünün daha çabuk gelmesinden dolayı bebeğin beslenmesi daha hızlı olacaktır.
- Annenin bebeğini kucağına daha çabuk alması ile anne ve bebek buluşması daha önce başlayacaktır.
Normal doğum nedir? Normal doğumun belirtileri nelerdir? Doğum süreci aşama aşama nasıl işler? Gibi normal doğum hakkında anne adaylarının merak ettiği tüm konuları normal doğum yapanların yorumlarını derleyerek sizlerle paylaştık. Ayrıca Normal Doğum Nasıl Yapılır? Normal Doğumun Faydaları yazımız da yine normal doğum hakkında detaylı bilgiler vermektedir.
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/