Normal Doğum Nasıl Yapılır? Normal Doğumun Faydaları

Normal doğum nasıl yapılır? Normal doğum yapmanın faydaları nelerdir? Anne ve bebek sağlığı için normal doğumun avantajları nelerdir?

Normal doğum, dışarıdan herhangi bir müdahale olmadan kasılmaların ve sancıların başlaması ile vajinal yoldan bebeği dünyaya getirme işlemidir. Normal doğum en sağlıklı doğum şeklidir eğer herhangi bir problem yoksa kendinin ve bebeğinin sağlığı için normal doğumu tercih etmelisin.

Doğum anında çekeceğin acı ise anlık olacaktır ve doğumdan hemen sonra yok olacaktır ancak sezaryen doğumda doğum sırasında acı hissetmezsin fakat doğum sonrası ameliyat yeri ve dikişlerin acısını çekeceksin. Normal doğumun faydalarını öğrendiğinde doğum esnasındaki acıya rağmen normal doğuma daha yakın hissedeceksin.

Normal Doğum Yapmak

Normal doğumun ne olduğuna ve faydaları hakkında bilgi sahibi olmak için aşağıdaki yazımızı inceleyebilirsiniz. İdeal süresi 40 hafta olan normal doğum 37. ve 42. hafta içerisinde de gerçekleşebilir. Doğum başladığında bazı belirtileri vardır. Normal doğumun belirtileri nelerdir?

  • Doğum Nişanı: Halk arasında doğum nişanı adı verilen mukusumsu madde rahmin ağzını kapatan ve bebeği koruyan tıkaçtır. Rahim kasılmalarının artması bu mukus kıvamlı yapıyı aşağı indirir.
  • Suyun Gelmesi: Bebeği koruyan amniyon sıvısının gelmesi olayıdır. Eğer amniyon sıvısı geldi ise hemen hastaneye gitmelisiniz çünkü bebeğiniz mikroplara karşı savunmasız hale gelebilir.
  • Sancılar: 10 dakikada bir 3 kez tekrarlayan düzenli sancılar yaşıyorsanız bu sancılar doğumun yaklaştığının habercisidir. Doğuma birkaç hafta kala yaşanan sancılardan ayıran en belirgin özelliği doğum sancılarının düzenli olmasıdır.
  • Karın Düşmesi: Bebeğin doğum kanalına girmesi ile karnın dikliğini kaybetmesidir. Bebeğiniz doğum kanalına girdiğinde bir rahatlık hissedebilirsiniz. Çünkü akciğerlerinize olan baskı azalmıştır.
  • Sık Sık İdrara Çıkma: İdrara çıkma sıklığındaki artış doğumun habercisi olabilir. Bebeğinizin sağlığı için idrar sıkışmaları ile suyun gelmesini karıştırmamalısınız, bu karışıklıklar bebeğinizi kaybetmeye kadar giden sorunlara neden olabilir.

Normal Doğum Nasıl Yapılır?

Yukarıda belirttiğimiz tüm belirtiler gerçekleşti ise doğumun başlaması için rahim ağzının 10 cm kadar açılması gerekir. Rahim ağzı ortalama saatte 1 cm açılır, açılma gerçekleştikten sonra doğum başlar.

Doğumda ıkınma ve doğru nefes alıp vermek oldukça önemlidir. Bebeğinizin doğumu daha da kolaylaşır. Ikınma ve doğru nefes alıp vermeler sonucu bebeğinizin başı görünmeye başlar, doktorunuz bu süreçteki tavsiyeleri ile önce bebeğin başı daha sonra omuzları ve tüm vücudu sizden ayrılır. Bebeğin çıkışının kolaylaşması için doktorunuz epizyotomi işlemi uygulayabilir.

Bebek doğduktan sonra plasentanın da atılmasıyla artık tamamen rahatlayacaksın ve acı çekmeyeceksin. Eğer epizyotomi işlemi uygulandı ise dikişler atılacak ve her şey bitecek. Artık bebeğin ile ilgilenme vaktin geldi.

Dikişler Nasıl İyileşir?

Epizyotomi işlemi uygulandı ise doğru bakım ve dikkatli temizlik ile dikişleriniz kısa sürede iyileşme gösterecektir. Dikişlerin kısa sürede iyileşme göstermesi için uygulaman gerekenleri senin için sıraladık:

  • Sıcak uygulama yaparak dikişlerini rahatlatabilirsin.
  • Doğumdan sonra çok iyi dinlenmelisin, kendini yorman dikişlerinin iyileşme sürecini uzatabilir.
  • Tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra bölgeye ılık su ile temizlik yapmalısın.
  • Pedlerini düzenli olarak değiştirmelisin. Eğer değiştirmezsen enfeksiyon riski oluşabilir.

Normal Doğumun Faydaları Nelerdir?

Normal doğumun anne ve bebek açısından faydaları farklıdır. Doğum şekline karar vermeden önce bu faydalar hakkında bilgi edinmek önemlidir. Aşağıdan bu konu hakkında ufak da olsa bilgi edinebilirsiniz.

Anne İçin Faydaları

  • Hastanede çok kısa kalıp normal hayatına erken dönersin ve bebeğin ile daha fazla ilgilenme fırsatını elde edersin.
  • Enfeksiyon riskin daha azdır.
  • Kan pıhtılarını, plasenta artıklarından daha çabuk kurtulursun.
  • Süt azlığı sorunu sezaryene göre daha az yaşarsın çünkü hormonların daha çabuk devreye girer.

Bebek İçin Faydaları

  • Bebek doğum kanalında bakterilerle karşılaşacağı için bağışıklık sistemi daha güçlü olur.
  • Küveze ya da yoğun bakıma gerekli görülmedikçe alınmaz.
  • Bebek anne ile hemen buluşacağı için ilk temas hemen gerçekleşir.
  • Bebek doğum kanalında baskıya uğradığı için ciğerlerindeki amniyon sıvısı atılır ve solunum güçlüğü çekme riski azalır.

Normal doğum nasıl yapılır? Doğum sürecinde anne adayının karşılaşacağı belirtiler nelerdir? Normal doğumun hem anne hem de bebek için faydaları nelerdir? Doğum süreci hakkında detaylı olarak bilgiler verdiğimiz bu yazıda normal doğum yapanların yorumları baz alınarak hazırladığımız yazımız dışında Sezaryen Doğum Ve Normal Doğumun Farkı Nedir? yazımız da yine hamilelik ve doğum konusunda inceleyebileceğimiz bir başka yazımız.

 

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/

Bu gönderiyi değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et Mesajları Oku