Unutkanlık Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
Herkesin sıklıkla merak ettiği sorulardan biridir unutkanlık neden olur sorusu. Kimi zaman tehlikeli bir rahatsızlık anlamına gelebileceği gibi kimi zaman da ilaçla tedavi edilecek bir hastalığın söz konusu olması demektir. Makalenin devamını okuduktan sonra unutkanlık ile ilgili her şeyi öğreneceksiniz. Unutkanlık neden olur sorusunun cevabını bulacaksınız.
İçerik Tablosu
Unutkanlığın Sebepleri Nelerdir?
Çeşitli rahatsızlıkların içinde en problemlisi olan unutkanlık nedenleri bakımından en ilgincidir. Bazen beyinden kaynaklanan bazen ise hormon yetersizlikleri ve vitamin eksikliğinden kaynaklanan bir durumdur. Kısaca şu şekilde sıralanabilir:
- Vitamin eksikliği ve tiroid hormonu yetersizliği,
- Depresyon hali,
- Azheimer ve Demans,
- B12 vitamini eksikliği,
- Şizofreni veya bipolar bozukluk,
- Metabolizmayı bozan hastalıklar.
Bu ve daha fazla durumlarda unutkanlık baş gösterebilir. En ideal çözümü ise uzman doktora ya da psikoloğa başvurmaktır.
Genç Yaştaki Unutkanlık Neden Olur?
Alzheimer ve demans gibi çoğunlukla yaşlılıkta görülen hastalık dışında genç yaştaki bireyler de unutkanlıkla savaşır. Genç yaşta unutkanlık neden olur? Bunun birçok sebebi vardır. Örneğin; stresli yaşam, düzensiz uyku, kalitesiz ve radyasyon ile geçirilen dönemler, ağır diyetler, vitamin eksikliği, guatr hastalığı gibi. Bu durumlarda doktor ile görüşülmesi gerekir.
Unutkanlık Belirtileri Nelerdir?
Çeşitli durumlarda insan beyni kendini savunmak ya da hatırlanması istenmeyen şeylerin unutulmasını sağlamak için unutkanlığa başvurabilir. En çok belli olduğu durumlar iyi bilinen adresin yerini hatırlayamamak, yakınların yüzlerini veya isimlerini hatırlayamamak, aynı şeyleri devamlı olarak anlatmak, insanlar, mekanlar veya tarih konusunda sürekli yanılgıda olmak gibidir. Bu durumlarda uzman doktor kontrolünde ilaç kullanılması son derece normal karşılanır. Ve tabii çocuklarda unutkanlık nedenleri sorusuna da yanıt bulunabilir.
Unutkanlığın Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu kişiler uzman doktor dahilinde ve çeşitli sorulara yanıt vererek tedavi görebilirler. Hastanın unutkanlık derecesi ve günlük yaşamına etkisi test edilir. Gerekirse hastanın yakınlarıyla görüşülür. Unutkanlığın şiddeti belirlendiğinde laboratuvar testleri yapılabilir. Aşırı unutkanlık neden olur sorusunu soranlara testlerin sonucuna bakılarak ilaç verilebilir ya da psikoloğa yönlendirilebilir.

Unutkanlığı Yok Etmek İçin Ne Yapılabilir?
Uzman doktorla görüşüldüğünde tavsiyeler dahilinde unutkanlığı gidermek için birkaç şey yapılabilir. Bunlardan bir tanesi iyi beslenmektir. Eğer böyle bir durumla karşılaşılmadıysa mutlaka beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Diğeri her zaman gidilen yoldan farklı bir yoldan gitmek, farklı şeyleri öğrenmektir. Bu, belirli düzeni yıkıp farklısını alıştırmak demektir. Çok unutkanlık neden olur sorusunun cevabı verilmiş olur.
Çocuklardaki Unutkanlığın Sebebi Nedir?
Kimi zaman çocuklarda da ortaya çıkan unutkanlığın sebebi nedir sorusu oldukça önemlidir. Çünkü çocuklar diğer yaştakiler gibi stresli yaşama sahip olmayabilir. Bunun sebebi ise: dikkat eksikliği, beslenme sorunları, öğrenme güçlüğü, çeşitli hastalıklar, duygusal ve aile içi sorunlar gibi nitelenebilir. Elbette diğer bireyler gibi çocukların da tedavi görmesi önemlidir.